Κουλούρι Θεσσαλονίκης!
- Δέσποινα Ξανθοπούλου
- 6 Φεβ 2021
- διαβάστηκε 1 λεπτά
Υλικά (για 6 κουλούρια)
220γρ σκληρό αλεύρι
1 κ.γ μαγιά (ξηρή)
110γρ νερό
1 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ καστανη ζάχαρη
50γρ σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
Μόλις είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μια ώρα.
Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί, την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μακριά λεπτά κορδόνια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200βαθμους και τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό και σε ένα πιάτο ριχνουμε το σουσάμι.
Βουτάμε τα κορδόνια που έχουμε ανοίξει πρώτα στο νερό (ελάχιστα) και στην συνέχεια στο σουσάμι. Τα κλείνουμε σε κύκλο και πιέζουμε ελάχιστα τις άκρες.
Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα αφήνουμε για ακόμη 15 λεπτα να φουσκώσουν.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά αν τα θελουμε τραγανά η λίγο λιγότερο αν τα θελουμε πιο μαλακα.
Μόλις ψηθούν κλεινουμε την θερμοκρασια και τα αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά μέσα στον ζεστό φούρνο.
Tips:
Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικης ή καλαμποκιού.
Αντι για σουσάμι μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθοσπορους.
Συνοδεύστε το κουλούρι σας με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή με κάποιο φρέσκο φρούτο για να αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα!

コメント