top of page
Image by Brooke Lark

NutriBlog

Κουλούρι Θεσσαλονίκης!

  • Εικόνα συγγραφέα: Δέσποινα Ξανθοπούλου
    Δέσποινα Ξανθοπούλου
  • 6 Φεβ 2021
  • διαβάστηκε 1 λεπτά

Υλικά (για 6 κουλούρια)

  • 220γρ σκληρό αλεύρι

  • 1 κ.γ μαγιά (ξηρή)

  • 110γρ νερό

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ αλάτι

  • 1/2 κ.γ καστανη ζάχαρη

  • 50γρ σουσάμι

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.

  • Στην συνέχεια κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.

  • Μόλις είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μια ώρα.

  • Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί, την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μακριά λεπτά κορδόνια.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200βαθμους και τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό και σε ένα πιάτο ριχνουμε το σουσάμι.

  • Βουτάμε τα κορδόνια που έχουμε ανοίξει πρώτα στο νερό (ελάχιστα) και στην συνέχεια στο σουσάμι. Τα κλείνουμε σε κύκλο και πιέζουμε ελάχιστα τις άκρες.

  • Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα αφήνουμε για ακόμη 15 λεπτα να φουσκώσουν.

  • Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά αν τα θελουμε τραγανά η λίγο λιγότερο αν τα θελουμε πιο μαλακα.

  • Μόλις ψηθούν κλεινουμε την θερμοκρασια και τα αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά μέσα στον ζεστό φούρνο.

Tips:

  • Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικης ή καλαμποκιού.

  • Αντι για σουσάμι μπορείτε να προσθέσετε κολοκυθοσπορους.

  • Συνοδεύστε το κουλούρι σας με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή με κάποιο φρέσκο φρούτο για να αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα!


コメント


bottom of page